Vajinal Flora Nedir ve Neden Bozulur?

Vücudumuzun ellerimiz, burnumuz, kulağımız gibi dışarıya açık her ortamında olduğu gibi vajina içinde de birtakım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. Vajinal flora dediğimiz yapı vajinada bulunan faydalı bakterilerdir. Özellikle laktobasiller vajinanın asidik ortamını sağlayan mikroorganizmalardır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olduğu durumlarda laktobasiller sayıca fazla olduğundan diğer zararlı bakteriler hastalık yapamayacaklardır. Antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin çökmesi, vajina içinin aşırı yıkanması, tahriş edici maddeler bu faydalı bakterileri azaltır ve yok ederse o zaman vajinal flora bozulur ve hastalık yapan etkenler çoğalır.

İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur. Vajina, doğası gereği akıntı yapabilen bir organdır. Sağlıklı vajinal akıntı vajinayı korur ve temizler, normal vajinal akıntı her gün çamaşırları kirletmez , tedavi gerektirmez. Sağlıklı fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Ancak her akıntı sağlıklı vajinal akıntı değildir. Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen enfeksiyon kaynaklı akıntılar, vajinada olumsuz bir durumun geliştiğine işaret eder. Eğer bu akıntının rengi, kokusu ve miktarı değişirse enfeksiyondan söz edilebilir. Şayet genital bölgede kaşıntı, kötü koku, şişlik gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmalıdır.

Kadınlarda yaz aylarının gelişi ile birlikte ter, hijyenik olmayan havuzlar, sentetik giysiler, ıslak mayolar, havuz ya da deniz sonrası duş alınmaması gibi birçok sebepten dolayı özellikle genital mantar, vajinal enfeksiyon ve hastalıkların sıklıkla görülebilmektedir. Yazın kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu ve mantar sık görülmektedir. Genellikle havuzlar temiz tutulmak amacıyla klor kaynaklı dezenfektanlar ile temizlenmektedir. Havuz enfeksiyonlarının ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri de havuz suyu içerisinde bulunan klordur. Klor, vajen florasını bozabilmektedir.

Yazın havaların sıcak olması nedeniyle terleme de yoğun olarak görülmektedir. Sıcak ve ter de dikkat edilmediğinde çeşitli enfeksiyonları tetikleyebilmektedir. Sıcak ve ter, kadınlarda zararlı bakterilerin en sevdiği ortamları oluşturabilirler. Bu yüzden iç çamaşırların hemen her gün değiştirilmesi çok faydalıdır. Islak mayoyla asla uzun süre kalmamak gerekir çünkü ıslaklık ve nem genital bölgedeki enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra giyilen iç çamaşırların da pamuk oranı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olacaktır.

Genital ve Üriner Enfeksiyonlar

Predict the future by creating it

You didn’t come this far to stop

Vajinal Florayı Bozan Etkenler

Fazla Antibiyotik veya steroid kullanımı

Bakteriyel vajinoz ,sık görülen bir bakteriyel enfeksiyondur

HPV Enfeksiyonu , Rahim ağzı kanseri

Doğum Kontrol Hapları

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Klamidya, Trikomoniyaz vs...

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Kokulu sabunlar veya losyonlar, köpük banyosu

Deterjanlar, bazı merhemler, kremler ve kontraseptif köpüklerde bulunan ve vajina çevresindeki cildi tahriş edebilen kimyasallar

Vajinal atrofi, menopoz sırasında vajina duvarlarının incelmesi ve kuruması

Sıkı veya sentetik iç çamaşırlar

Maya enfeksiyonları (Örneğin pamukçuk mantar türünün sebep olduğu maya enfeksiyonudur.)

Ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon

Yoğun stres

Aşırı rafine şeker tüketimi

Spor sonrası aşırı terleme